среда, 18. септембар 2013.

Седам нових светскох чуда


Tadž Mahal
Nalazi se u Agri u Indiji. Tadž Mahal se smatra vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture, stila koji kombinuje elemente persijskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova. 2011. godine je objavljena lista UNESCO sa 7 novih svetskih čuda.


   Maču Pikču, sveti grad Inka
Maču Pikču svedoči o vremenu veličanstvenog carstva Inka. Nakon osvajanja teritorija, moćna vojska Inka imala je kanale za navodnjavanje i sisteme popločanih puteva, a građevinari su sagradili tvrđave, hramove i monumentalne građevine. 2011. godine je objavljena lista UNESCO sa 7 novih svetskih čuda.




 Čičen Ica
   Nalazi se na Jukatanu, u Meksiku. Čičen Ica na Majanskom jeziku znači „Na izvoru Ica (naroda)". Jukatan nije imao nadzemnih reka, a Čičen Ica je imala tri velika prirodna izvora sa obiljem vode. To je omogućilo da ovaj grad postane prirodni centar za stanovništvo. 2011. godine je objavljena lista UNESCO sa 7 novih svetskih čuda.



  Hristos Spasitelj
    Skulptura koja se nalazi na brdu Korkovadu pored Rio de Žaneira, u Brazilu predstavlja Isusa Hrista. Nalazi se na 709 metara nadmorske visine. Visoka je 38 metara, od čega 8 metara je samo postolje. Radovi na ovom projektu su trajali pet godina. 2011. godine je objavljena lista UNESCO sa 7 novih svetskih čuda.


Koloseum, najveći amfiteatar ikada izgrađen
Nalazi se u centru Rima u Italiji i mogao je da primi čak 50 hiljada gledalaca. Korišćen je za gladijatorske igre i pozorišne predstave. U slučaju požara Kolosej bi se ispraznio za 10 minuta. 2011. godine je objavljena lista UNESCO sa 7 novih svetskih čuda.

 

    Drevni grad Petra
Petra se nalazi na području današnjeg Jordana, a u vreme antike je bio glavni grad Nabatejaca, centar trgovine i odredište karavana. Grad je poznat po vodenim tunelima i kamenim strukturama uklesanim u stenu. 2011. godine je objavljena lista UNESCO sa 7 novih svetskih čuda.


Kineski zid, najveća građevina na svetu
Proteže se ukupnom dužinom od 8.851 kilometara, visinom od 10 do 16 metara, širinom od 8 metara, predstavlja najduži zid na svetu, i najveći odbrambeni objekat. 2011. godine je objavljena lista UNESCO sa 7 novih svetskih čuda.





Нема коментара:

Постави коментар

Очекујем ваше коментаре!