среда, 18. септембар 2013.

Седам нових светскох чуда


Tadž Mahal
Nalazi se u Agri u Indiji. Tadž Mahal se smatra vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture, stila koji kombinuje elemente persijskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova. 2011. godine je objavljena lista UNESCO sa 7 novih svetskih čuda.


   Maču Pikču, sveti grad Inka
Maču Pikču svedoči o vremenu veličanstvenog carstva Inka. Nakon osvajanja teritorija, moćna vojska Inka imala je kanale za navodnjavanje i sisteme popločanih puteva, a građevinari su sagradili tvrđave, hramove i monumentalne građevine. 2011. godine je objavljena lista UNESCO sa 7 novih svetskih čuda.




 Čičen Ica
   Nalazi se na Jukatanu, u Meksiku. Čičen Ica na Majanskom jeziku znači „Na izvoru Ica (naroda)". Jukatan nije imao nadzemnih reka, a Čičen Ica je imala tri velika prirodna izvora sa obiljem vode. To je omogućilo da ovaj grad postane prirodni centar za stanovništvo. 2011. godine je objavljena lista UNESCO sa 7 novih svetskih čuda.



  Hristos Spasitelj
    Skulptura koja se nalazi na brdu Korkovadu pored Rio de Žaneira, u Brazilu predstavlja Isusa Hrista. Nalazi se na 709 metara nadmorske visine. Visoka je 38 metara, od čega 8 metara je samo postolje. Radovi na ovom projektu su trajali pet godina. 2011. godine je objavljena lista UNESCO sa 7 novih svetskih čuda.


Koloseum, najveći amfiteatar ikada izgrađen
Nalazi se u centru Rima u Italiji i mogao je da primi čak 50 hiljada gledalaca. Korišćen je za gladijatorske igre i pozorišne predstave. U slučaju požara Kolosej bi se ispraznio za 10 minuta. 2011. godine je objavljena lista UNESCO sa 7 novih svetskih čuda.

 

    Drevni grad Petra
Petra se nalazi na području današnjeg Jordana, a u vreme antike je bio glavni grad Nabatejaca, centar trgovine i odredište karavana. Grad je poznat po vodenim tunelima i kamenim strukturama uklesanim u stenu. 2011. godine je objavljena lista UNESCO sa 7 novih svetskih čuda.


Kineski zid, najveća građevina na svetu
Proteže se ukupnom dužinom od 8.851 kilometara, visinom od 10 do 16 metara, širinom od 8 metara, predstavlja najduži zid na svetu, i najveći odbrambeni objekat. 2011. godine je objavljena lista UNESCO sa 7 novih svetskih čuda.





Како се осваја свет - Милош Стефановић


Otvori stranicu...
       
        Kako se osvaja svet?

Bio jednom jedan bogati čovek koji je želeo da kupi sve na svetu. Prvo je kupio sva mora, šume, reke i ljude i sve ono što postoji na planeti Zemlji. Međutim, to mu nije bilo dovoljno. Bogati čovek je želeo mnogo više. Želeo je da kupi i osvoji ceo svet.
Posle planete Zemlje, bogataš je kupio Mesec, Sunce i sve planete u Svemiru. Nakon toga, poželeo je da ima sve zvezde koje se sjaje na nebu. Nije prošlo mnogo, a sve zvezde su bile u njegovom vlasništvu. Pri kupovini je dobio popust na količinu i dve komete gratis. Ostale su još dve crne rupe, koje je bogataš kupio na rasprodaji. Pošto nije znao da li je kupio sve na svetu, otišao je kog najpametnijeg čoveka na svetu i pitao ga:
- Dobar dan, gospodine. Čuo sam da ste vi najpametniji čovek na svetu. Recite mi, da li sam kupio sve na svetu?
- Nažalost niste. Postoji na planeti H47 jedan mrav koga još niste kupili. – reče najpametniji čovek na svetu.
Bogataš je onda otišao na planetu H47 i pronašao mrava koji je slobodno šetao i radio.
- Izvinite gospodine mrave, ja sam najbogatiji čovek na svetu i želim da vas kupim. – reče bogataš.
- Ukoliko želite da me kupite, morate od mene kupiti knjigu „Kako kupiti i osvojiti svet“. U njoj, između ostalog, piše i ono što vas interesuje, a to je kako se osvaja mrav koji slobodno radi i šeta. – reče mrav.
- A koliko košta knjiga? – upita bogataš.
- Odmah ću vam reći da knjiga nije jeftina. Morate mi dati svo vaše bogatstvo i sve ono što posedujete na svetu. – odgovori mrav.
- Knjiga jeste skupa, ali vredi. Zbog toga ću vam dati svo moje bogastvo, a vi mi dajte knjigu.
Mrav dade knjigu bogatašu i ovaj ode da je čita. Međutim, knjiga je bila začarana. Dobijala je nove stranice svaki put kada bi se pročitala do kraja. Bogataš nije mogao da je pročita i odlučio je da je vrati nazad.
- Dobar dan, gospodine mrave. Vi ste mi prodali knjigu koja ne može da se pročita. Ja vam je, ovom prilikom, vraćam, a vi mi lepo vratite svo bogatstvo koje sam vam dao. – reče bogataš.
- Nažalost gospodine, ne mogu da vam vratim vaše bogatstvo. Ja sam, pomoću vašeg bogatstva, kupio knjigu znanja i jedino nju mogu da vam vratim nazad. – reče mrav.
- U redu, dajte mi tu knjigu znanja, a ja ću je prodati i biću opet bogat čovek. – reče bogataš.
- Evo vam knjiga, ali je nemojte prodavati. Pomoću ove knjige možete osvojiti ceo svet. – reče mrav.
- Kako to mislite? – upita bogataš.
- Lepo, svet se ne može osvojiti novcem i bogatstvom, ali se može osvojiti učenjem i znanjem. – reče mrav.
- Gospodine mrave, iskreno verujem u to što kažete. Zbog toga ću čitati knjigu znanja i znanjem osvajati svet, ali ako nešto ne bude u redu znajte da ću se opet vratiti. – reče bogataš.
Međutim, bogataš se nikada nije vratio kod mrava. On i danas čita knjigu znanja i učenjem osvaja svet. I jednoga dana videćete, bogataš će osvojiti svet.

недеља, 15. септембар 2013.

ПОРОДИЦА - ЛУЦИЈА ТАСИЋ




МОЖЕ И ОВАКО:

БРАВО, ЛУЦИЈА!

СВЕ ЊЕНЕ ПЕСМЕ СУ ПРЕЛЕПЕ! УВЕРИТЕ СЕ И САМИ! КЛИКНИТЕ