четвртак, 8. јануар 2015.

Рендгенски снимци животиња и биљака

Холандски медицински физичар, у пензији, Ари ван Рит рендгеном је почео да снима цвеће и животиње, како би радиографе и физичаре научио како уређај ради. Снимцима је додао мало боје и тако су настала ова необична уметничка дела.









недеља, 4. јануар 2015.

Брајево писмо

Луј Брај је рођен 4.јануара 1809.године у месту Купвре, недалеко од Париза. Несрећним случајем остао је без вида у трећој години тако да је учио само усменим путем. Похађао је школу за слепе у Паризу. Тамо је учио читање по методи испупчених слова. Тако је могао да научи само читање али не и писање.
Поред овог система постојао је и систем за "ноћно читање", које је измислио капетан француске армије Шарл Барбије. Овај систем састојао се од 12 испупчених тачака. Луј Брај се са овим системом упознао 1821.године. Ускоро је сам саставио нови систем за писање намењен особама са оштећењем вида тако што је свео дванаест Барбијеових тачака на 6 и извршио поправке које су омогућиле брже читање.
Брајеву азбуку објавио је 1829.године под називом "Метод за писање речи, музике и вишегласја уз помоћ тачака". 1837. године својој азбуци придодао је и симболе за математику и музику.
Његов  систем писања за особе са оштећењем вида у Француској је званично признат 1854. две године после његове смрти.