четвртак, 5. новембар 2015.

Плаћање просветних радника у 2016.години


 

ВЕЋЕ ПЛАТЕ У 2016.?    

2016. веће плате искључиво за наставнике, здравствене раднике…
На сваких пет ослобођених радних места, у јавној управи моћи ће да се запосли једна особа. На ово се обавезала Влада у допису који је данас упућен ММФ, а у који је “Блиц” имао увид.
Током децембра биће окончан посао отпуштања
У сусрет очекиваној седници Борда директора, у писму директорки Фонда Кристин Лагард, које су потписали премијер Александар Вучић, министар финансија Душан Вујовић и гувернер Јоргованка Табаковић, каже се и да ће до средине децембра бити окончан посао отпуштања вишкова запослених у јавној управи и локалној самоуправи. Ради се о више од 9.000 запослених.


Уз број који је из јавне управе и локалне самоуправе већ отишао током године, укупно смањење броја запослених у консолидованом сектору државе је пет одсто, констатује се у писму упућеном Кристин Лагард.

Влада подсећа Фонд и да није одустала од раније уговореног смањења броја запослених планираних за наредне године. Кажу да управо Закон о максималном броју запослених представља правни основ за годишње ограничење броја запослених за период до 2018. године.

Упркос изреченој јасној намери Владе, у реалности ствари још нису тако идеалне. Тако и поред најава, одлуке о максималном броју запослених у јавном сектору још нису донете. Како сазнајемо, део министара је, уместо најављених смањења, предложио чак и повећање броја запослених у својим ресорима. Поред тога, видљиво је да се министри лакше одричу оних који у секторима врше важне послове, него чиновника, али и покушаја да се болан процес оконча кроз пензионисање, али уз пријем нових, младих кадрова. А посао би добили само они који су неопходни да би се одржала ефикасност система.

Закон о платним разредима Влада ће упутити у скупштинску процедуру крајем овог месеца, док ће на снагу ступити 1. јануара 2016. Каталог занимања, којим се број радних места и позиција смањује са неколико хиљада на око 500, завршен је.

– База свих зарада биће унифицирана. До краја априла наредне године усвојићемо посебне законе о зарадама и другу регулативу, тако да ће унификација платних разреда за упоредиве послове и усаглашене основе зарада почети да важи од јуна 2016. Било који предлог за повећање зарада у наредној години биће циљан на секторе са највећим раскораком у зарадама, као што је случај медицинског особља у здравству и учитељског у сектору образовања – каже се у писму које је Влада упутила директорки ММФ.

Споразум о наставку посла

Министарство државне управе и локалне самоуправе предложило је јуче министарствима да се свима који испуњавају услове за старосну пензију понуди споразум о наставку радног односа до доношења акта којим се утврђује максимални број запослених, односно када се сагледају потребе обављања свих функција у новој организацији. Подсећају да чл. 20 Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору, који ступа на снагу 12. октобра, предвиђа да запосленом престаје радни однос када наврши године живота, али да изузетно радни однос неће престати ако се послодавац и запослени споразумеју.


Извор: Блиц