среда, 28. септембар 2016.

Дечја недеља

                                                               ДЕЧЈА НЕДЕЉА

                                                            од 3.до 9.октобра 2016.

                                        "НЕЋУ ДА БРИГАМ, ХОЋУ ДА СЕ ИГРАМ!"





Традиција обележавања Дечје недеље у свету и код нас мери се деценијама. 
Дечја недеља је први пут обележена 1934. године на предлог организације Пријатељи деце Србије, а 1987. године  дефинисана је  Законом о друштвеној бризи о деци.
Манифестација Дечја недеља се сваке године одржава у месецу октобру, са циљем скретања пажње јавности на децу и младе, на дете као носиоца права, на потребе деце у породици, друштву и локалној заједници, на њихово право да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење потенцијала
Основни концепт Дечје недеље је: 
*    Kонцепт права детета, чије увођење у нормативни систем Републике Србије датира почетком овога века, а потврђен је новим Уставом из 2006. године. 
*    Општи протокол за заштиту деце од злостављања и занемаривања  који је Влада Републике Србије усвојила 2005. године. Породичним законом, исте године, у национално законодавство уграђени су главни принципи Конвенције о правима детета (право на живот, опстанак и развој, право на најбољи интерес детета, право на партиципацију и право на недискриминацију).
*    Од посебног значаја су документа  која се односе на интеграцију деце са сметњама у развоју, побољшање доступности и квалитета образовања, са посебним акцентом на децу из маргинализованих група.



Нема коментара:

Постави коментар

Очекујем ваше коментаре!