недеља, 27. август 2017.

ШКОЛСКИ КАЛЕНДАР, РАСПУСТИ И ПРАЗНИЦИ


                          ШКОЛСКИ КАЛЕНДАР, РАСПУСТИ И ПРАЗНИЦИ

Школска година почиње 1. септембра, а завршава се 31. августа наредне године. Остали важни школски датуми – као што су распусти, празници и сличне срећне згоде – одређују се такозваним „школским календаром“, који сваке године, најкасније до 1. јуна, прописује министар просвете. Све образовне установе на територији Србије обавезне су да се придржавају одредби овог документа. Календар се може мењати само на изричит захтев школе – у изузетним случајевима и уз сагласност министра.

Распусти

Ученици имају четири распуста годишње, који су пригодно названи по годишњим добима у која су смештени: јесењи, зимски, пролећни и летњи.

Државни и други празници

Кад слави држава, слави и школа! Конкретно, то значи да школе не раде током новогодишњих празника (1. и 2. јануар), на Дан државности Србије (15. фебруар), на Дан рада и и дан после њега (1. и 2. мај), као ни на Дан победе (9. мај). Радно се празнују Дан духовности – Свети Сава (27. јануар) и Дан спомена на Косовску битку – Видовдан (28. јун).
Школа сама одлучује да ли ће Дан школе прославити радно или нерадно.

Верски празници

Ученици и запослени у школи који славе верске празнике имају право на нерадне дане – свако према сопственом осећају верске припадности, али и у складу са законом:
припадници Јеврејске заједнице – на први дан Јом Кипура;
припадници Исламске заједнице – на први дан Рамазанског Бајрама и на први дан Курбанског Бајрама;
верници Српске православне цркве – на први дан крсне славе;
верници који славе по Јулијанском календару (дакле, и верници СПЦ)  – на први дан Божића, 7. јануара.
католици, протестанти, евангелисти и други верници који обележавају празнике по Грегоријанском календару – на први дан Божића, 25. децембра.
сви хришћани заједно – од Великог петка до другог дана Ускрса.

Нема коментара:

Постави коментар

Очекујем ваше коментаре!