субота, 24. август 2013.

КРОЗ ДИВЉУ ШУМУ ВЕБА - ЕДУКАТИВНА ИГРИЦА

             Сазнајте више о дечјим правима. Поштујте и штитите децу од  свих облика насиља.


КРОЗ ДИВЉУ ШУМУ ВЕБА - ЕДУКАТИВНА ИГРИЦА



Прилагођавање у настави; ,,Сви у школу, школа за све''

Помозимо неуспешним ученицима!

Институт за педагошка истраживања, Београд


Рад у пару у комбинованом одељењу

Да обновимо градиво! Облици рада у настави

Увођење у посао наставника, васпитача и стручног сарадника

четвртак, 22. август 2013.

ПРЕДНОСТИ И НЕДОСТАЦИ ПРОГРАМИРАНЕ НАСТАВЕ

ПРОГРАМИРАНА НАСТАВА

ИНТЕРАКТИВНА НАСТАВА У МАЛОЈ ГРУПИ

АКТИВНО УЧЕЊЕ

ИНТЕГРАТИВНА НАСТАВА

   
                   
   ИНТЕГРАТИВНА  НАСТАВА

     Интегративна настава подразумева стварање смислених веза између сличних аспеката различитих дисциплина. Овакав приступ настави тражи активног ученика. Ученици у оваквој настави решавају проблем, постављају питања и траже одговоре у својој околини и и окружењу. Уместо да се свет и знање вештачки деле на предмете и дисциплине, у овој настави они су целина и тако се и проучавају . У оквиру сваке појединачне дисциплине ученик остварује дубину и фокусираност , а интегративност му нуди ширину контекста и примену знања из једне области у другу тј. функционално знање.

Ово омогућава један целовити контекст за учење који води ка већој могућности да се направе и запамте везе и да се решавају проблеми. Мозак најбоље стиче и памти информације када када су оне повезане у смислену мрежу значења.Традиционална школа не може да оспособи и припреми ученике за савремени свет у којем се великом брзином стварају нова знања и настају нове интегрисане дисциплине. Интернет револуција и развој науке и технике, а нарочито електронске технологије мењају начин на који се организујемо и тражимо знања активно мењајући линеарне моделе учења за хипертекст који брише границе међу дисциплинама.  Савремено тржиште рада тражи младе људе оспособљене да се носе са мултидисциплинарношћу посла а управо то нуди ова врста наставе.С обзиром да код нас не постоји национална стратегија , интеграција се реализује преко званичног плана и програма и остављена је појединцима и њиховом ентузијазму .




Иновативни модели наставе

уторак, 20. август 2013.

ИСТИНА И ЛАЖ


Истина и лаж
   Истина и лаж су путовале у известан град. Народ који их је видео говорио би: "Гледајте, Истина и Лаж путују заједно! "Народ их је разликовао по одећи.
   Пре него што су стигле у град у који су намеравале да дођу, обе одлучише да пливају у језеру ван града.
   После пливања, Лаж је изашла прва из језера. Уместо да обуче своју одећу, она је узела одећу Истине и обукла. Она је прорачунала да ће народ мислити да је она Истина. Тако, Лаж је кренула сама према граду.
   Касније, Истина је изашла из језера и видела да нема њене одеће. Схватила да је Лаж зграбила њену одећу и обукла се у њу тако да народ поверује да је она Истина. Али Истина није хтела да обуче одећу Лажи јер није хтела да народ мисли да је она Лаж. 
   Због тога Истина је пошла гола према граду. Када је ушла у град, видела је сав градски свет како слуша Лаж обучену у одећу Истине. И Истина је помислила: "Народ вероватно  мисли да сам ја Лаж" и пође међу народ да објасни ствар.
   Али народ није желео ни да чује Истину. Напротив, народ је бежао од ње. Истина је онда рекла сама себи: "То је чудно, тај свет ће прихватити Лаж обучену у  одећу истине али неће прихватити голу Истину."


КОМБИНОВАНО ОДЕЉЕЊЕ И РАД У ЊЕМУ

Nastava
    Zbog malog broja učenika nastava se odvija u kombinovanim odeljenjima.
  Kombinovano odeljenje je odeljenje koje je sastavljeno od učenika dva, tri ili četiri razreda sa kojima istovremeno radi jedan učitelj.
   Rad u kombinovanom odeljenju, pored nedostataka, ima i prednosti u odnosu na rad s jednim razredom:

  učitelj radi sa malim brojem učenika, naglašena je potreba za individualnim radom i individualizacijom nastave, čime se stvaraju uslovi za uvažavanje i poštovanje razlika među učenicima, za maksimalno razvijanje njihovih sposobnosti, za napredovanje prema individualnom tempu i sklonostima;
  kombinovano odeljenje je pogodna i stimulativna sredina za razvijanje samostalnosti i kreativnosti kod učenika;
  osposobljava učenika za samoobrazovanje;
  obezbeđeno je češće ponavljanje i čvršće povezivanje nastavnih sadržaja u jednu celinu. Učenici mlađih razreda su u situaciji da čuju i zapamte mnoge činjenice i pojmove kojima operišu učenici starijih razreda, a ovi su, opet, u situaciji da se podsete i obnove one sadržaje koje su obrađivali prethodnih godina;
  zbog malog broja učenika brza je i efikasna kontrola njihovog samostalnog rada;
  centralna tačka nastave pomerena je sa poučavanja na učenje čime se menja položaj i učenika i učitelja u obrazovno-vaspitnom procesu. Dok je u čistom odeljenju učitelj, najčešće, jedini prenosilac znanja, u kombinovanom odeljenju on se javlja u drugačijoj ulozi. Tu je on, pre svega, organizator rada, savetnik i saradnik;
  permanentna smena direktne i indirektne nastave i kombinacija različitih oblika rada čini nastavu dinamičnijom, raznovrsnijom, atraktivnijom i interesantnijom;
  rad u kombinovanom odeljenju i samostalan rada učenika zahteva brže prelaženje na multimedijski sistem nastave i njeno modernizovanje;
  proces socijalizacije ima ravnomerniji i prirodniji tok itd.Neuspeh i slabosti u radu pripisuju se: 
  nefleksibilnoj organizaciji rada;
  nedostatku vremena za direktan rad učitelja sa učenicima pojedinih razreda;
  nedostatku odgovarajuće metodičke literature za učitelje;
  njihovoj izolovanosti, nedovoljnoj i neadekvatnoj saradnji sa matičnom školom;
  opremljenosti škola nastavnim sredstvima i tehničkim uređajima itd.

   Kombinovana odeljenja su formirana od učenika dva razreda po modelu kombinacije udaljenijih razreda (I-III i II-IV). 
Model kombinacije udaljenijih razreda masovnije se počeo primenjivati nakon II svetskog rata i danas se u našim školama često susreće. Pristalice ovog modela ističu da on obezbeđuje:
  sigurnost u podeli učenika na razrede (umanjuje se opasnost od ujednačavanja programa i zahteva u različitim razredima);
  lakše se organizuje samostalan rad sa starijim razredom;
  stariji učenici pozitivno deluju na mlađe;
  ravnomerniju opterećenost učitelja itd.

   Najozbiljniji prigovor ovom modelu svodi se na neekonomičnost. Ovaj model pruža manje mogućnosti za integrisanje sadržaja i aktivnosti u različitim razredima. 
Mnoge analize govore da je jedan od faktora koji negativno deluju na organizaciju rada škole i njihova materijalna osnova.
Nastava
    Zastarela arhitektura i nefleksibilnost prostora, nažalost, nisu jedine karakteristike postojećih školskih zgrada u kojima rade kombinovana odeljenja. Njihove karakteristike su i ruiniranost i zapuštenost. 
  Klasične učionce nisu pogodne za uspešnu organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u kombinovanom odeljenju. Da bi učionica bila u funkciji racionalnijeg rada u kombinovanom odeljenju treba da ima takvu tehničko-didaktičku fizionomiju koja će obezbediti uslove za: 

  individualni, rad u parovima i grupni oblik rada;
  uslove u kojima rad sa učenicima jednog razreda što manje ometa rad ostalih učenika;
  adaptibilnost i fleksibilnost u pogledu rasporeda školskog nameštaja u zavisnosti od konkretnih potreba;
  objedinjavanje svih raspoloživih izvora znanja i njihovo stavljanje na raspolaganje učenicima tako da ih ovi mogu brzo i u svakom trenutku koristiti.
Praktično je da se u učionici postavi više školskih tabli na različitim zidovima. To omogućava da se stolovi rasporede prema tim tablama tako da učenici pojedinih razreda sede sa pogledima u različitim pravcima. U takvoj situaciji oni mogu međusobno komunicirati i sarađivati. 
    Organizaciji obrazovno-vaspitnog rada u kombinovanom odeljenju ne odgovara ni stari, teško pomerljiv nameštaj, klasične klupe i stolovi koje su ,,nasleđene ko zna od kada“. 
Na racionalniju organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u kombinovanom odeljenju utiče i opremljenost nastavnim sredstvima i tehničkim uređajima. Nije retkost naći kombinovano odeljenje u kome se radi samo sa tablom i kredom. 
    Zahvaljujući modernim sredstvima moguće je na drugačiji način organizovati indirektnu nastavu u dužem trajanju, samoproveravanje rada od strane učenika. 
    Činjenica je, nažalost, da je primena savremenih nastavnih sredstava za mnoge učitelje u kombinovanom odeljenju samo neostvarena želja. 
    Više od sredstava potrebna je dobra volja učitelja koji u kombinovanom odeljenju radi, direktora škole i sredine u kojoj se škola nalazi. 

(Dr Krstivoje Špijunović: Racionalizacija rada u kombinovanom odeljenju, Učiteljski fakultet Užice 2003. godine)



МАПЕ УМА



  ,,ЦЕЛА КЊИГА НА ЛИСТУ ПАПИРА''        
Mape uma, za one kojima je to nov pojam, predstavljaju način da se puno informacija...



ОБРАЗАЦ ПИСАНЕ ПРИПРЕМЕ ЗА ЧАС У КОМБИНОВАНОМ ОДЕЉЕЊУ

ОДУЗИМАЊЕ ДВОЦИФРЕНИХ БРОЈЕВА (19 - 10; 16 - 14)

понедељак, 19. август 2013.

ПРИРОДА И ДРУШТВО - СТАНДАРДИ ПОСТИГНУЋА НА КРАЈУ 4.РАЗРЕДА

Основна школа „Дража Марковић Рођа“ Смољинац
Природа и друштво

Природа и друштво – стандарди постигнућа на крају 4.разреда
Наставна област
Нивои постигнућа
Стандарди
Жива и нежива природа
Основни ниво
1ПД.1.1.3. зна заједничке карактеристике живих бића;
1ПД. 2.1.1. разуме повезаност живе и неживе природе на очигледним примерима;
Средњи ниво
1ПД.2.1.2. зна основне разлике између биљака, животиња и људи;
1ПД.2.1.3. примењује вишеструке критеријуме класификације живих бића;
1ПД.2.1.4. зна улогу основних делова живих бића;
1ПД.2.1.5. разуме повезаност услова живота и живих бића у станишту;
1ПД.2.1.6. разуме међусобну зависност живих бића у животној заједници;
Напредни ниво
1ПД.3.1.1. разуме повезаност живе и неживе природе на мање очигледним примерима;
1ПД.3.1.2. разуме функционалну повезаност различитих делова тела живих бића;
Екологија
Основни ниво
1ПД.1.2.1. препознаје и именује природне ресурсе;
1ПД.1.2.2.зна употребну вредност природних ресурса;
1ПД.1.2.3. разликује повољно и
неповољно деловање човека по очување природе;





Средњи ниво
1ПД.2.2.1. разликује обновљиве и необновљиве природне ресурсе;
1ПД.2.2.3. зна основне мере заштите живе и неживе природе као природних ресурса;
1ПД.2.2.4. зна шта је добробит животиња и поступке којима се она штити;

Напредни ниво
                   /
Материјали
Основни ниво
1ПД.1.3.2. зна да су вода у природи, ваздух и земљиште састављени од више материјала;
1ПД.1.3.3. зна да различите животне намирнице садрже различите састојке;
1ПД.1.3.4. зна основна својства материјала: тврдоћа, еластичност, густина, растворљивост, провидност, намагнетисаност;
1ПД.1.3.5. зна да својства материјала одређују њихову употребу и препознаје примере у свом окружењу;
1ПД.1.3..6. зна промене материјала које настају због промене температуре, услед механичког утицаја и деловања воде и ваздуха;

Средњи ниво
1ПД.2.3.1. зна сложенија својства воде и ваздуха: агрегатно стање и кретање;
1ПД.2.3.2. зна да су различита својства воде, ваздуха и земљишта последица њиховог различитог састава;
1ПД.2.3.3. разликује материјале који су добри проводници топлоте и електрицитета од оних који то нису;
1ПД.2.3.4. зна да топлотна и електрична проводљивост материјала одређују њихову употребу и препознаје примере у свом окружењу;
1ПД.2.3.5. разликује повратне и неповратне промене материјала;
1ПД.2.3.6. разликује промене материјала при којима настају други материјали од оних промена материјала при коме не настају други материјали;

Напредни ниво
1ПД.3.3.1. разуме како загревање и хлађење воде и ваздуха утичу на појаве у природи;
1ПД.3.3.2. примењује знање о променама материјала за објашњење појава у свом окружењу;
Кретање и оријентација у простору
Основни ниво
1ПД.1.4.1. уме да препозна кретање тела у различитим појавама;
1ПД.1.4.4. зна јединице за мерење времена: дан, недеља, месец, година, деценија, век;
Средњи ниво
1ПД.2.4.1. зна да кретање тела зависи од силе која на њега делује, врсте подлоге и облика тела;
1ПД.2.4.2. зна да се светлост креће праволинијски;
1ПД.2.4.4. уме да пронађе основне информације на географској карти Србије: највећа и најважнија насеља, облике рељефа и површинских вода;
Напредни ниво
1ПД.3.4.1. уме да чита географску карту примењујући знања о странама света и значењу картографских знакова;
Друштво
Основни ниво
1ПД.1.5.1. зна које друштвене групе постоје и ко су њихови чланови;
1ПД.1.5.2.зна основна правила понашања у породици, школи и насељу;
1ПД.1.5.3. зна које људске делатности постоје и њихову улогу;
1ПД.1.5.4. зна који су главни извори опасности по здравље и живот људи и основне мере заштите;
1ПД.1.5.5. зна поступке за очување и унапређивање људског здравља;
Средњи ниво
1ПД.2.5.1. зна које су улоге различитих друштвених група и њихових чланова;
1ПД.2.5.2. зна која су права и обавезе у различитим друштвеним групама;
1ПД.2.5.3. разуме повезаност и међузависност различитих људских делатности;
Напредни ниво
1ПД.3.5.1. разуме заједничке карактеристике друштвених група и разлике међу њима;
1ПД.3.5.2. разуме да се права и обавезе чланова друштвених група међусобно допуњују;
Држава Србија и њена прошлост
Основни ниво
1ПД.1.6.1. зна основне облике рељефа и површинских вода;
1ПД.1.6.2. зна основне типове насеља и њихове карактеристике;
1ПД.1.6.3. зна географски положај и основне одреднице државе Србије: територија, границе, главни град, симболи, становништво;
1ПД.1.6.5. зна основне информације о начину живота људи у прошлости;
1ПД.1.6.6. зна шта су историјски извори и именује их;

Средњи ниво
1ПД.2.6.1. препознаје и именује облике рељефа и површинских вода у свом месту и околини;
1ПД.2.6.2. зна основне одлике рељефа и вода у држави Србији;
1ПД.2.6.3. разуме повезаност природно-географских фактора – рељефа, вода, климе - и делатности људи;
1ПД.2.6.4. зна редослед којим су се јављали важни историјски догађаји, појаве и личности;
1ПД.2.6.5. уочава сличности и разлике између начина живота некад и сад;
1ПД.2.6.6. препознаје основна културна и друштвена обележја различитих историјских периода;
1ПД.2.6.7. препознаје на основу карактеристичних историјских извора о ком историјском периоду или личности је реч;
Напредни ниво
1ПД.3.6.1. зна шта је претходило, а шта је уследило након важних историјских догађаја и појава.

МАТЕМАТИКА - СТАНДАРДИ ПОСТИГНУЋА НА КРАЈУ 4.РАЗРЕДА

Основна школа „Дража Марковић Рођа“ Смољинац
Математика

Математика – стандарди постигнућа на крају 4.разреда
Наставна област
Нивои постигнућа
Стандарди
Природни бројеви и операције са њима
Основни ниво
1МА.1.1.1. зна да прочита и запише дати број, уме да упореди бројеве по величини и да прикаже број на датој бројевној полиправој;
1МА.1.1.2. рачуна вредност бројевног израза са највише две операције сабирања и одузимања у оквиру прве хиљаде;
1МА.1.1.3. множи и дели без остатка (троцифрене бројеве једноцифреним) у оквиру прве хиљаде;
1МА.1.1.4. уме да на основу текста правилно постави израз са једном рачунском операцијом;
1МА.1.1.5. уме да решава једноставне једначине у оквиру прве хиљасе;
Средњи ниво
1МА.2.1.1. уме да примени својства природних бројева (паран, непаран, највећи, најмањи, претходни, следећи број) и разуме декадни бројни систем;
1МА.2.1.2. уме да одреди десетицу, стотину и  хиљаду најближу датом броју;
1МА.2.1.3. сабира и одузима, рачуна вредност израза;
1МА.2.1.4. рачуна вредност израза с највише две операције;
1МА.2.1.5. уме да решава једначине;
Напредни ниво
1МА.3.1.1. уме да примени својства природних бројева у решавању проблемских задатака;
1МА.3.1.2. зна својства операција сабирања и одузимања и уме да их примени;
1МА.3.1.3. уме да израчуна бројевну вредност израза са више операција, поштујући приоритет;
1МА.3.1.4. уме да решава сложеније проблемске задатке дате у текстуалној форми;
1МА.3.1.5. уме да одреди решења неједначине са једном операцијом;
Геометрија
Основни ниво
1МА.1.2.1. уме да именује геометријске објекте у равни (квадрат, круг, троугао, правоугаоник, тачка, права, полуправа и угао) и уочава међусобне односе два геометријска објекта у равни ( паралелност, нормалност, припадност);
1МА.1.2.2. зна јединице за мерење дужине и њихове односе;
1МА.1.2.3. користи поступак мерења дужине објекта, приказаног на слици, при чему је дата мерна јединица;
1МА.1.2.4. користи поступак мерења површине објекта, приказаног на слици, при чему је дата мерна јединица;

Средњи ниво
1МА.2.2.1. уочава међусобне односе геометријских објеката у равни;
1МА.2.2.2. претвара јединице за мерење дужине;
1МА.2.2.3. зна јединице за мерење површине и њихове односе;
1МА.2.2.4. уме да израчуна обим троугла, квадрата и правоугаоника када су подаци дати у истим мерним јединицама;
1МА.2.2.5. уме да израчуна површину квадрата и правоугаоника када су подаци дати у истим мерним јединицама;
1МА.2.2.6. препознаје мрежу коцке и квадра и уме да израчуна њихову површину када су подаци дати у истим мерним јединицама;

Напредни ниво
1МА.3.2.1. претвара јединице за мерење површине из већих у мање;
1МА.3.2.2. уме да израчуна обим троугла, квадрата и правоугаоника;
1МА.3.2.3. уме да израчуна површину квадрата и правоугаоника;
1МА.3.2.4. уме да израчуна обим и површину сложених фигура у равни када су подаци дати у истим мерним јединицама;
1МА.3.2.5. уме да израчуна запремину коцке и квадра када су подаци дати у истим мерним јединицама;

Разломци
Основни ниво
1МА.1.3.1. уме да прочита и формално запише разломак    ( и препозна његов графички приказ;
1МА.1.3.2. уме да израчуна половину, четвртину и десетину неке целине;
Средњи ниво
1МА. 2.3.1. уме да препозна разломак   ( b b )када је графички приказан на фигури  b делова;
1МА. 2.3.2. уме да израчуна n-ти део неке целине и обрнуто, упоређује разломке облика  (n;

Напредни ниво
1MA.3.3.1. уме да прочита, формално запише и графички прикаже разломак
 ( b
1МА.3.3.2. зна да израчуна део
 (


Мерење и мере
Основни ниво
1МА.1.4.1. уме да изрази одређену суму новца преко различитих апоена и рачуна са новцем у једноставним ситуацијама;
1МА.1.4.2. зна коју јединицу мере да употреби за мерење задате запремине течности ( l, dl, cl);
1МА.1.4.3. зна коју јединицу мере да употреби за мерење задате масе (g, kg, t );
1MA.1.4.4. уме да чита једноставније графиконе, табеле и дијаграме;
Средњи ниво
1МА.2.4.1.  уме да изрази одређену суму новца преко различитих апоена и рачуна са новцем у сложенијим ситуацијама;
1МА.2.4.2. зна јединице за време ( секунда, минут, сат, дан, меец, година) и уме да претвара веће у мање и пореди временске интервале у једноставним ситуацијама;
1МА.2.4.3. претвара јединице за мерење запремине течности из већих у мање;
1МА.2.4.4. претвара јединице за мерење масе из већих у мање;
1.МА.2.4.5. уме да користи податке приказане графички или табеларно у решавању једноставних задатака и уме графички да представи дате податке;

Напредни ниво
1МА.3.4.1. зна јединице за време ( секунда, минут, сат, дан, меец, година, век) и уме да претвара из једне јединице у другу и пореди временске интервале у сложенијим ситуацијама;
1МА.3.4.2. претвара јединице за мерење запремине течности;
1МА.3.4.3. претвара јединице за мерење масе.