уторак, 25. јун 2013.

Учитељска заклетва

Учитељска заклетва

    Чини ми част да се закунем у све што је свето и драгоцено, да дам јавну реч у сврху поштовања школе, коју ћу вечно служити.
    Полажем часну учитељску реч и знам да могу да је испуним, тако што се заклињем да ћу учити децу паметно, добро, племенито и лепо. Научићу их да науче вредност живота, да школа буде вреднија и да моји ученици постану бољи него пре. Пратићу их у знању и незнању и навијати да увек победе. Користићу дечије знање и научити све што их занима.     Нећу давати лажне одговоре и признаћу своју грешку. Помагаћу другим учитељима у игри и док предајем, бићу у глави дете.
    Тако ми вере у чисто срце, нећу користити свој посао у зле сврхе, нити повредити дете, већ га одано слушати и искрено тешити и помоћи деци којој је срећност ускраћена. Имаћу пуно милости и давати им наду. Играћу се са својим ђацима, чувати их и пазити као да су код своје куће.
    Заклињем се похвалом генерација да ћу бринути о њиховој одговорности и проучавати децу, макар ми то било тешко. Штитићу њихова права на име, презиме, и сопствено мишљење. Да могу да користе своју вољу.
    У име своје части, стављам знак да ћу марљиво учити, не само због себе, већ због сваког детета у школи, и усавршавати струку учитељства.
дајем истинито обећање да ћу се дружити с децом тако да нам буде лепо. Поделићу с њима своје тајне, чувати њихове и одавати им тајне о животу. Бићу им пријатељ и кад одрасту.
    Свечано и важно обавезујем се да ћу посао радо обављати, достојно и вредно поштовања и да никад деци знање нећу заборавити. Организоваћу празнике и деци одати почаст молитвом за све добро у школи, да се сва деца направе срећна и да се више траје.
    Молим те, Боже да нешто не погрешим на учењу мојих ђака.




                            ЂАЧКА ЗАКЛЕТВА ИЗ 1914. ГОДИНЕ

3 коментара:

Очекујем ваше коментаре!